75 éves jubileum

A Pécsi Tudományegyetem Szigeti-Gyula János Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola 75 éve képez egészségügyi szakembereket. A jeles évforduló apropóján 2024. március 21-én tartotta jubileumi ünnepségét az iskola.


A rendezvényen Professzor Dr. Ács Pongrác, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar dékánja, Szita Károly, Kaposvár megyei jogú város polgármestere és Gelencsér Attila országgyűlési képviselő köszöntötte a vendégeket, majd Veiger Katalin igazgató ismertette ünnepi beszédében az elmúlt évtizedek meghatározó mérföldköveit. A jubileumi zenés-táncos tanulói műsorszámok és egykori oktatók, valamint diákok visszaemlékezései színesítették a programot.
 

A Szigeti az egészségügyi szakképzés meghatározó Somogy megyei intézménye. A kezdetekkor, 1948/1949-ben a Dobó Katica Állami Betegápolónőképző Iskola az egészségügyben dolgozók képzését vállalta fel. Az azóta eltelt évtizedek során nemcsak az iskola neve változott meg több alkalommal, hanem a képzési struktúra is átalakult, számos változáson és megújuláson ment keresztül a munkaerőpiac mindenkori szükségleteire reagálva. Az iskola 2019 óta a Pécsi Tudományegyetem fenntartásában működik.

A Szigeti képzései iránt érdeklődők napjainkban egészségügyi és szociális szakmák közül választhatnak, melyek közül az általános ápoló, a mentőápoló és a kisgyermekgondozó, -nevelő képzés különösen népszerű.

Az emlékév alkalmából változatos programsorozattal készült az iskola: flashmob, projektnap, pályaorientációs beszélgetések zajlottak 2023 szeptembere óta, s a tavasz folyamán pedig az intézmény történetét bemutató kisfilm és babakiállítás várja a vendégeket egészen a tanév végéig.

Az iskolában elsajátított szaktudás piacképes, mely sokirányú továbbképzést, fejlődést tesz lehetővé a későbbiek során is, hiszen az itt megszerzett alapokra jól lehet építeni akár a felsőfokú tanulmányok ideje alatt is. A 2023/2024-es tanévben a jubileum, az elmúlt időszak értékelése mellett egyúttal az iskola képzési palettájának a bővítése is zajlik: az óvodai nevelő képzés indításával a Szigetiben a jövőben teret kap az oktatás ágazat is.

Nézd meg a képeket a galériában IDE kattintva!